Svijet

Rishi Sunak vrši svoju prvu intervenciju u sukobu otkako je postao britanski premijer

Učešće Velike Britanije u zračnim napadima na pobunjenike Huti označava prvu direktnu intervenciju Rishija Sunaka u sukobu otkako je postao premijer.

Iako je glavni tok britanske politike uglavnom za štrajkove – opoziciona Laburistička partija je potvrdila da je obaviještena prije štrajka i podržava ih – bilo je nekih kritika na račun vlade.

Liberalni demokrati, manja opoziciona stranka, kritizirali su Sunaka što nije rekao parlamentu prije nego što je uputio štrajk.

Za vojnu akciju nije potrebno odobrenje parlamenta. Međutim, Tony Blair je napravio presedan kada je odluku o invaziji na Irak iznio u parlament 2003. godine.

Ti bliskoistočni sukobi na početku stoljeća također se spominju u kritici vlade. Jedan od Sunakovih konzervativnih zakonodavaca, Neil O'Brien, napisao je na Tviteru: “Ne nužno protiv ovoga, ali s obzirom na to da su naše glavne intervencije u posljednjih 25 godina bile neuspjehe, budimo jasni: šta se računa kao uspjeh? Realno, koliko daleko (bi ) moramo ići da to postignemo? Kako ćemo izbjeći da budemo uvučeni u nešto što ne želimo?”

Downing Street je potvrdio da će Sunak vjerovatno ažurirati parlament u ponedjeljak, što je najranija moguća prilika. Kritičari kažu da je mogao ažurirati parlament u petak, iako je otputovao u Ukrajinu kako bi obećao veću vojnu podršku.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je u petak da vlada “očekuje da kratkoročno može doći do daljnjih kašnjenja (ali) u dužem roku, mislimo da će ova neophodna akcija degradacijom sposobnosti imati pozitivan učinak u smislu zaštite brodarskih aktivnosti u Crvenom moru.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button